Υγεία & Διατροφή

Φταίνε οι υδατάνθρακες και οι θερμίδες

Ξεχάστε τον θερμιδομετρητή, τα τρόφιμα χαμηλών θερμίδων και τη δίαιτα του μπικίνι (bikini diet) με το αυστηρό πρόγραμμα και τη «μαγική» σούπα των λαχανικών. Το επιπλέον σωματικό λίπος «αντιστέκεται» σθεναρά στις εξαντλητικές δίαιτες όση προσπάθεια και αν καταβάλλουμε, υποστηρίζουν διαιτολόγοι. Υπάρχει, άραγε, ελπίδα να κερδίσουν όσοι δίνουν μάχη κατά του λίπους; Ναι, λένε οι ειδικοί. Αλλά πρέπει να γνωρίζει κανείς καλά τους κανόνες του παιχνιδιού. Παραδοσιακά αυτοί ήταν: λιγότερο φαγητό, περισσότερη άσκηση. Δηλαδή καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε. Λογικό, θα έλεγε κανείς. Ωστόσο ο γνωστός διατροφολόγος κ. Τζον Μπρίφα σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Τimes» διαφωνεί. «Στην εφαρμογή όσο μειώνουμε τις θερμίδες τόσο πιθανότερο είναι να ενδώσουμε σε...λιπαρούς πειρασμούς» αναφέρει.

Ορισμένοι διαιτολόγοι ισχυρίζονται ότι ούτε ο περιορισμός των θερμίδων ούτε η αύξηση της άσκησης οδηγεί σε σημαντική και μόνιμη απώλεια βάρους. Η απάντηση έρχεται από άλλη ομάδα διαιτολόγων που υποστηρίζουν ότι η μείωση των θερμίδων και η γυμναστική βοηθούν απλώς πολλοί από αυτούς που ακολουθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα να τρώνε περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο από όσο πιστεύουν.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Μπρίφα, όταν η κατανάλωση θερμίδων μειώνεται, «σβήνει» και ο μεταβολισμός. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Όταν οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο, κινούνται και λιγότερο» λέει ο κ. Μπρίφα. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η πρόσληψη θερμίδων μειώνεται, το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

«Υπάρχει και μία ακόμη "επιπλοκή”. Η άσκηση ανοίγει την όρεξη και μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση» σημειώνει, τονίζοντας ότι η γυμναστική συνιστάται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά η απώλεια βάρους δεν είναι μία από αυτές.

Άλλο ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τη «θεωρία των θερμίδων» είναι ότι, αν και μπορεί να απομακρύνει το άτομο που βρίσκεται σε δίαιτα από τα λίπη, το «ρίχνει» στους υδατάνθρακες που έχουν λιγότερες θερμίδες - 1 γραμμ. λίπους περιέχει περίπου διπλάσιες θερμίδες από την αντίστοιχη ποσότητα υδατανθράκων.

Οι υδατάνθρακες όμως αποτελούν τα κύρια στοιχεία της διατροφής που ενεργοποιούν την έκκριση της ινσουλίνης, μιας ορμόνης η οποία «οδηγεί» το λίπος στα λιποκύτταρα. Επιπλέον, δεν ικανοποιούν την πείνα όσο οι πρωτεΐνες και διαταράσσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με έναν τρόπο που διεγείρει την πείνα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα τα οποία περιέχουν ζάχαρη, όπως οι σοκολάτες και τα μπισκότα. Έτσι οι υδατάνθρακες, ως σημαντικό ποσοστό των γευμάτων, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρίφα, τα φαγητά που προκαλούν ικανοποίηση δίνουν σχετικά χαμηλή και συνεχή απελευθέρωση ζάχαρης στο αίμα (έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη). Η πρωτεΐνη συνήθως εντείνει την ικανοποίηση, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής και να ρυθμίσει την όρεξη. Όπως παρατηρεί ο ίδιος, μια δίαιτα αδυνατίσματος πρέπει σε γενικές γραμμές να περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, αβγά, τυρί, φρούτα με χαμηλά σάκχαρα, καρύδια, σπόρους και λαχανικά (εκτός από πατάτες).

Ο αντίλογος

«Πολλοί αναπτύσσουν διάφορες θεωρίες για εντυπωσιασμό, αλλά κανένας δεν μπορεί να ανατρέψει την κλασική μεσογειακή δίαιτα, η αξία της οποίας τόσο για την υγεία όσο και για τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους έχει αποδειχθεί από εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες. Δεν είναι τυχαίο ότι από όσους συμμετείχαν στη μελέτη των επτά χωρών που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια και ανέδειξε το κρητικό διαιτολόγιο ως κορυφαίο σήμερα ζουν μόνο ορισμένοι από τους Έλληνες» λέει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντ. Καφάτος. Η λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα, η οποία στηρίζεται στο κρητικό διαιτολόγιο, περιέχει υδατάνθρακες, λίγο κόκκινο κρέας και πρωτεΐνη (περίπου 300 γραμμ. κοτόπουλο, ψάρι και κουνέλι την εβδομάδα), πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. «Οι επιστημονικές μελέτες έως σήμερα δείχνουν ότι η δίαιτα που βασίζεται σε πρωτεΐνες έχει προσωρινά αποτελέσματα. Μπορεί να χάσεις βάρος σε ένα εξάμηνο και στον χρόνο να το έχεις ξαναπάρει. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας αυξάνει τους κινδύνους για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και την εμφάνιση καρκίνων» επισημαίνει ο καθηγητής. Οπως τονίζει, οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 55%-65% της δίαιτας. Συμφωνεί ωστόσο με τον κ. Μπρίφα ότι πρέπει να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως το μαύρο ψωμί, τα μαύρα μακαρόνια, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά (πατάτες σε μικρή ποσότητα και όχι τηγανητές ή τσιπς). Διαφωνεί όμως ως προς τη συμβολή της άσκησης στην απώλεια βάρους. Ο κ. Καφάτος επιμένει ότι «χωρίς άσκηση δεν μπορείς να χάσεις βάρος. Δημιουργεί ευεξία και βοηθά στην ψυχολογία όσων κάνουν δίαιτα, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου Β».


Πηγή: «Το Βήμα», 19.08.2010 | Συντάκτρια: Μ. Τράτσα

 

Κοτόσουπα για το κρυολόγημα

Oι σούπες με κοτόπουλο είναι ιδανική επιλογή για τους κρυολογημένους, επειδή συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κοτόπουλο. Oι πρωτεΐνες, εξάλλου, αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τους ιούς.

Πηγή: In.gr | Συντάκτρια: Ν. Ψάλτη

Κοτόπουλο, για όσους ασκούνται καθημερινά

Οι άνθρωποι που γυμνάζονται χρειάζονται περίπου 50-75% περισσότερη πρωτεΐνη προκειμένου να αναρρώσουν και να ανακάμψουν οι μύες τους ύστερα από τη σκληρή άσκηση. Μία μερίδα κοτόπουλο των 115 γραμμ. μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό με τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται καθημερινώς. Εκτός όμως από πρωτεΐνη, το κοτόπουλο περιέχει επίσης σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που προστατεύει τους μυς από τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης, και νιασίνη, μια βιταμίνη Β η οποία βοηθά στη ρύθμιση του λίπους που καίγεται όταν τρέχουμε. Νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι όσοι λαμβάνουν άφθονη νιασίνη αντιμετωπίζουν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν Αλτσχάιμερ.

Ενσωματώστε το στη διατροφή σας: Το κοτόπουλο μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για εκείνους που δεν έχουν πολύ χρόνο για μαγείρεμα. Βάλτε το στον φούρνο, ψήστε το στα κάρβουνα ή στη σχάρα, βράστε το στο ζουμί του. Αν σας περισσέψει, προσθέστε το στις σαλάτες και στα ζυμαρικά ή χρησιμοποιήστε το ως γέμιση για σάντουιτς. Το φρέσκο κοτόπουλο διατηρείται για δύο μέρες στο ψυγείο, ενώ το κατεψυγμένο για περισσότερο από έξι μήνες.

Πηγή: Men24.gr | Συντάκτρια: Μ. Μπερετούλη

 

Τhe comfort food...

Αντίδοτο στους καβγάδες το κοτόπουλο

Η οργή ξεκινά συχνά από καλοκρυμμένη κατάθλιψη. Οι πιθανότητες για κατάθλιψη μειώνονται κατά 2% για κάθε 10 παραπάνω mg βιταμίνης Β6 και για κάθε 10 mcg παραπάνω Β12 (πηγή τους το κοτόπουλο, όπως επίσης τα θαλασσινά, ο τόνος, ο σολομός, το μοσχάρι και οι πατάτες).

Πηγή: «Ειδήσεις και Tips που Ενδιαφέρουν»,
από το έντυπο περιοδικό «Vita»,
τ. Αυγούστου 2010

Κοτόπουλο: η... ήρεμη δύναμη

Τα πουλερικά είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και «ανεβάζει» τη διάθεση. Tip: Μια μελαγχολική ημέρα του χειμώνα φτιάξτε κοτόσουπα, φαγητό που συνήθως σχετίζεται με ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις, και απολαύστε ένα αχνιστό πιάτο. Διαφορετικά, μπορείτε να ξαναζήσετε οικογενειακές στιγμές του παρελθόντος βάζοντας στο φούρνο κοτόπουλο με πατάτες. Γνώριμες μυρωδιές θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας και θα σας καθησυχάσουν, γυρίζοντάς σας πίσω στα χρόνια της αθωότητας.

Πηγή: «Με τον Φρόυντ στην κουζίνα»,
από τον καθηγητή ψυχονευροανοσολογίας
Φρ. Μποτατσιόλι και τον σεφ Γκ. Καπάνο,
εκδόσεις Μύρτος


Κοτόπουλο το θρεπτικό

Πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (μετά το ασπράδι του αβγού και το γάλα), το κοτόπουλο είναι μία από τις καλύτερες τροφές.

Με χαμηλή εμπορική τιμή, αλλά υψηλή διατροφική αξία, είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως και μαγειρεύεται ποικιλοτρόπως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμάται ψητό. Στην Ιταλία κοκκινιστό με ντομάτα και μανιτάρια. Στην Ισπανία με ρύζι και θαλασσινά. Στο Μεξικό ψιλοκομμένο για tacos. Στην Ινδία μαρινάτο με γιαούρτι. Στην Ιαπωνία και την Κίνα με τζίντζερ, ενώ στη Γαλλία ο κόκορας είναι πάντα κρασάτος...

Η πρώτη καταγραφή πωλήσεων κοτόπουλου που έγινε στις ΗΠΑ (1934) κατέδειξε ότι οι πωλήσεις πλησίαζαν τα 30 εκατ. κιλά ετησίως. Πρόσφατες καταγραφές τις ανεβάζουν στα 35 εκατ. κιλά ημερησίως. Το κοτόπουλο δεν έγινε τόσο δημοφιλές χάρη στο κόστος του. Οι πρωτεΐνες του είναι θρεπτικές, φιλικές (εφόσον δεν προκαλούν αλλεργίες) και εύπεπτες, ενώ απορροφώνται κατά 100% από τον οργανισμό. Τα 100 γραμμ. κοτόπουλου καλύπτουν το 50% περίπου των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 65% μιας γυναίκας (η διαφορά οφείλεται στη μικρότερη μυϊκή μάζα των γυναικών).

Γενικώς στον σύγχρονο άνθρωπο δεν συνιστάται η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών. Αυτές προκαλούν προβλήματα στα νεφρά (υψηλή ουρία), ενώ ταυτόχρονα η πλεονάζουσα ποσότητά τους μετατρέπεται σε λίπος. Το ανθρώπινο σώμα δεν διαθέτει «αποθήκες» πρωτεϊνών. Μετατρέπει κάθε πλεονάζουσα τροφή σε λίπος και στη συνέχεια την αποθηκεύει σε αυτήν τη μορφή. Το κρέας του κοτόπουλου, συγκριτικά με το μοσχάρι, χαρακτηρίζεται από μικρότερο αριθμό θερμίδων, με λιγότερα λιπαρά και χοληστερίνη. Η αφαίρεση της πέτσας εγγυάται σημαντική μείωση θερμίδων, αν και η μείωση της χοληστερίνης που συνεπάγεται δεν είναι ποσοτικά ανάλογη.

Το στήθος περιέχει λιγότερες θερμίδες από το μπούτι, που οφείλει τη νοστιμιά του στα λιπαρά των μυών. Τα λιπαρά του κοτόπουλου είναι πολύ πιο «φιλικά» και χρήσιμα από ό,τι του μοσχαριού. Το κοτόπουλο έχει περισσότερα απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα από ό,τι το μοσχάρι, στο οποίο αυτά είναι κορεσμένα (ανθυγιεινά). Το μοσχαρίσιο (ίσου βάρους) κρέας έχει τριπλάσια ποσότητα λιπαρών.

Σημαντικά προβλήματα, όμως, προκύπτουν και από τον τρόπο μαγειρέματος... Για παράδειγμα, 6 κροκέτες κοτόπουλου από fast food περιλαμβάνουν 270 θερμίδες (αντί των 165 θερμίδων του ψητού στήθους) και 15 γραμμ. λίπους, το περισσότερο από το οποίο προέρχεται από τα υδρογονωμένα έλαια που προστίθενται στο τηγάνισμα. Πολύ πιο ανθυγιεινά είναι τα συκωτάκια, ενώ λανσάρονται ως πιο κατάλληλα επειδή περιέχουν λιγότερες θερμίδες και προστίθενται στα σάντουιτς. Η αλήθεια είναι ότι αυτά περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά 631 mg χοληστερίνης, ενώ ίσης ποσότητας στήθος κοτόπουλου περιέχει μόνο 85 mg χοληστερίνης.

Πολλές μητέρες που εκνευρίζονται ακούγοντας το παιδί τους να ταλαιπωρείται με τον χαρακτηριστικό, οξύ, ξηρό, επίμονο βήχα τώρα τον χειμώνα του χορηγούν αντιβηχικά σιρόπια, τα οποία όμως δεν έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα ζεστό πιάτο κοτόσουπα δρα ευεργετικά, σταματώντας τον βήχα. Ο θεραπευτικός μηχανισμός της εμπειρικής αυτής ιατρικής παρατήρησης παραμένει άγνωστος.

Το κοτόπουλο έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το μοσχάρι, με την προϋπόθεση ότι έχουμε αφαιρέσει την πέτσα του.

Το κοτόπουλο, συγκριτικά με το μοσχαρίσιο κρέας, έχει λιγότερη βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σίδηρο. 

Πηγή: Ethnos.gr | Συντάκτης: Δόκτωρ Στ. Καραγιαννόπουλος

 

 

Σελίδα 3 από 4

«ΈναρξηΠροηγούμενο1234ΕπόμενοΤέλος»