Λιγότερο νερό, μεγαλύτερη υγιεινή
Μελέτη ειδικών του βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού Which: Μην πλένετε ποτέ το κοτόπουλο προτού το μαγειρέψετε!
Σύμφωνα με μελέτη ειδικών του βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού Which...
τα τρία τέταρτα των καταναλωτών πλένουν το κοτόπουλο προτού το μαγειρέψουν, με κίνδυνο να διασπείρουν βακτήρια στις επιφάνειες εργασίας της κουζίνας, σε ακτίνα μέχρι και 1 μέτρου.
Πρόσφατα στοιχεία της βρετανικής Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (FSΑ) έδειξαν ότι τα νωπά πουλερικά που αγοράζονται από κρεοπωλεία και σουπερμάρκετ σε ποσοστό της τάξεως του 65% είναι επιμολυσμένα με το καμπυλοβακτήριο, τον πιο μεγάλο «ένοχο» για τροφικές δηλητηριάσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως η διάρροια και οι κράμπες στο στομάχι.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της FSΑ, η λύση για «εξολόθρευση» των επικίνδυνων βακτηρίων που πιθανώς... φιλοξενούνται στο κοτόπουλο δεν είναι το πλύσιμό του πριν από το μαγείρεμα: «Το νερό της βρύσης δεν απομακρύνει τα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις. Αυτό συμβαίνει μόνο με το καλό μαγείρεμα. Πλένοντας το νωπό κοτόπουλο το πιθανότερο που μπορεί να επιτύχει κάποιος είναι να διασπείρει τα μικρόβια στην κουζίνα».
Πηγή: Πρώτο Θέμα Οn Line, 27.7.2010
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|