Η κατσαρόλα καταπολεμά τις τοξίνες
Η μαγειρική στην κατσαρόλα προστατεύει από τις τοξίνες!
Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα κατηγορία τοξινών. Ονομάζονται AGEs και απορροφώνται από τον οργανισμό μέσω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων που έχουν μαγειρευτεί στο τηγάνι, στο γκριλ και στη σχάρα. Οι τοξίνες αυτές έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση φλεγμονών, ινσουλινοαντίστασης, διαβήτη και νεφρικών παθήσεων.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ο μοναδικός τρόπος για να τις αποφύγουμε είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγουμε το ψήσιμο του κρέατος στον φούρνο και στη σχάρα, και να φροντίσουμε να το μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα.
«Πώς πρέπει να μαγειρεύουμε, δηλαδή, το κοτόπουλο;»
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μισό κιλό κοτόπουλο (αφού προηγουμένως έχουμε αφαιρέσει το ορατό λίπος). Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό, φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Βράζουμε το φαγητό σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σογοβράζουμε για άλλες 2-8 ώρες (εξαρτάται από το πάχος του κοτόπουλου) ή μέχρι το εσωτερικό του να φθάσει τους 74 βαθμούς Κελσίου.
Μικρό μυστικό: Μαρινάροντας το κοτόπουλο σε μείγματα τα οποία περιέχουν λεμόνι (πλούσια πηγή της ισχυρή αντιοξειδωτικής βιταμίνης C) μπορούμε να προστατευτούμε ακόμη περισσότερο από τη δράση των τοξινών.
Κοτόπουλο κατσαρόλας με εξωτική γεύση!
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ½ κιλό μπούτι κοτόπουλο σε κομμάτια, 2 καρότα σε λεπτές στρογγυλές φέτες, 1 κρεμμύδι σε φέτες, 1 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά, 1 φλιτζάνι χυμό μάνγκο ή άλλον χυμό της αρεσκείας μας, 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο, ½ κ.γλ. σκόνη τζίντζερ (πιπερόριζα), 1 κ.γλ. σάλτσα σόγιας, 1 κ.γλ. άσπρο πιπέρι και ½ κ.γλ. κουρκουμά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 2-3 ώρες. Στη συνέχεια, αφαιρούμε ½ φλιτζάνι υγρό και το βάζουμε στην άκρη. Προσθέτουμε σε αυτό 2 κ.γλ. άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουερ) και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια το σερβίρουμε με καστανό ρύζι.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|