Κεφτέδες κοτόπουλου με ντομάτα και σκόρδο

500 γραμμ. κιμά Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
3 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού
2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
1/4 του φλιτζανιού τριμμένο κεφαλοτύρι
ή πικάντικη γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο
ή βασιλικό
Μία πρέζα κίμινο
Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο (ξεφλουδισμένες)
2 καρότα χοντροκομμένα
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
1-2 κ.γλ. μπούκοβο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
3 φύλλα δάφνη
1 κ.γλ. ζάχαρη
3 φλιτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη
ή ξυσμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1-1 1/2 φλιτζάνι ζωμό κότας
1/2 φλιτζάνι γάλα

ch_mea

 Φτιάχνουμε τη σάλτσα: Στο μπλέντερ βάζουμε κρεμμύδι, σκόρδο, καρότα, πιπέρι και ξύσμα, να τα λιώσουμε. Σε μεγάλω τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, βάζουμε το λάδι, προσθέτουμε τα λιωμένα λαχανικά και αλάτι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας, να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα, για 10 λεπτά περίπου. Βάζουμε ζάχαρη, την ντομάτα και 1 φλιτζάνι ζωμό, σκεπάζουμε σιγοβράζουμε 10 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε τη σάλτσα ξεσκέπαστη στη φωτιά για 10-15 λεπτά ακόμη, μέχρι να μελώσει. Παράλληλα, φτιάχνουμε τους κεφτέδες: Σε γαβάθα ανακατεύουμε τον κιμά με τα ψίχουλα, το σκόρδο και το αβγό. Ρίχνουμε και το τυρί, τον βασιλικό ή τον δυόσμο, αλάτι, κίμινο και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Βρέχουμε τα χέρια μας με κρύο νερό και με ένα κουτάλι του γλυκού σχηματίζουμε μικρούς κεφτέδες, τους οποίους απλώνουμε σε λαμαρίνα. Θα γίνουν περίπου 75 μικροί κεφτέδες. Καθώς η σάλτσα σιγοβράζει, βάζουμε τους κεφτέδες προσεκτικά στο τηγάνι. Δεν ανακατεύουμε, παρά κουνάμε το τηγάνι για να πέσουν στη θέση τους και να καλυφθούν με σάλτσα. Μισοσκεπάζουμε και βράζουμε για 20-25 λεπτά, προσθέτοντας επιπλέον ζωμό, αν χρειάζεται. Βάζουμε τους κεφτέδες και τη σάλτσα τους σε βαθιά πιατέλα για να σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι, πατάτες πουρέ ή μακαρόνια. Καλή επιτυχία!