Κοτόπουλο σχάρας με βασιλικό

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας, σε μερίδες
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κ.γλ. σπόρους μάραθου, κοπανισμένους
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένο
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Χυμός από 4 λεμόνια

Σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων βάζουμε 2 κ.σ. λάδι, 3 κ.σ. χυμό λεμόνι, τους μαραθόσπορους και το κοτόπουλο αλατοπιπερωμένο. Κλείνουμε τη σακούλα και την κουνάμε για να πάει η μαρινάδα παντού. Αφήνουμε τη σακούλα στο ψυγείο για μισή ώρα ή, ακόμη καλύτερα, από το προηγούμενο βράδυ. Ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ. Παράλληλα, ρίχνουμε στο μπλέντερ τα φύλλα βασιλικού, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Χτυπάμε ρίχνοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε το ψημένο κοτόπουλο στα πιάτα και περιχύνουμε κάθε μερίδα με 2 κουταλιές από τη σάλτσα. Καλή επιτυχία!

 

Βασιλικός ο αγαπημένος

«Βασιλικός κι αν μαραθεί, τη μυρουδιά την έχει» λέει ο λαός μας. Χιλιοτραγουδισμένο και πολυαγαπημένο φυτό, ο βασιλικός σκορπάει την ευωδιά του σε κήπους και αυλές, μέσα σε ασβεστωμένους ντενεκέδες και κομψές ζαρντινιέρες. Φυτεύεται σε παρτέρια και βραγιές για να γλυκάνει μελιτζάνες και καλοκαιρινά ζαρζαβατικά, διώχνοντας παράλληλα τα ενοχλητικά έντομα. Στο χέρι του ιερέα ένα κλωνάρι βασιλικού ραίνει με αγιασμό τα κεφάλια των πιστών. Γνωστό φυτό από την αρχαιότητα στη χώρα μας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, φέρεται να έχει πατρίδα του την Ινδία. Η αρχαιοελληνική ονομασία του «ώκιμον» πιθανολογείται πως σχετίζεται με το αρχαίο ρήμα «οσμώμαι» (μυρίζω), εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του. Στον βασιλικό απέδιδαν βασιλικές τιμές και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης για τη θεραπευτική του αξία, ακόμη και για την ιδιότητά του... να προκαλεί συμπάθεια μεταξύ των ανθρώπων. Θεωρείται πως αυξάνει την πνευματική συγκέντρωση και διαύγεια. Είναι άριστο τονωτικό της μνήμης ως ρόφημα, ενώ αποτρέπει τους νευρικούς πονοκεφάλους. Το λεπτό άρωμα και η πικάντικη γεύση του τον κάνουν περιζήτητο στη μεσογειακή κουζίνα. Συνοδεύει επαξίως σχεδόν όλα τα πιάτα: ορεκτικά, σαλάτες, σούπες και ψάρια, όλα τα πουλερικά και κρεατικά, και φυσικά πίτσες και ζυμαρικά.

Τον βασιλικό τον συναντάμε σε πολλές ποικιλίες. Έχει σημασία να αναγνωρίζουμε τα διάφορα είδη του, για να τον χρησιμοποιούμε σωστά: Μεγάλος πράσινος - Ιδανικός για σάλτσα πέστο. Έχει φύλλα ανοικτόχρωμα, ίσια και πολύ έντονη μυρωδιά. Κόκκινος - Σπάνιος στη χώρα μας, χρησιμοποιείται κυρίως για γαρνιτούρα. Έχει αρκετά πικάντικη γεύση. Πλατύφυλλος - Έχει μεγάλα, σγουρά φύλλα και λιγότερο έντονη μυρωδιά, που θυμίζει άρωμα μέντας. Κλασικός ελληνικός - Έχει μικρά και λεπτά φύλλα και φίνο διακριτικό άρωμα.