Κοτόπουλο à la Provençal
1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας, σε μερίδες
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
8 ντοματίνια
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 φλιτζάνι μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
4 φιλέτα αντσούγιας, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κάππαρη
Φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή βασιλικού
Αλάτι και πιπέρι
Βάζουμε το αλεύρι σε μια πλαστική σακούλα, μαζί με 1 κ.γλ. αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τις μερίδες του κοτόπουλου, κλείνουμε τη σακούλα και την κουνάμε ώσπου να αλευρωθούν οι μερίδες μας καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο και το τινάζουμε ελαφρά, να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο, ώσπου να ροδίσει καλά. Το βγάζετε σε πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, ξανά το κοτόπουλο, χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι μας και σιγοψήνουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, για περίπου μισή ώρα, ώσπου να μαλακώσει το κοτόπουλο και να «δέσει» η σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το λεμόνι, τις ελιές, τα φιλέτα αντσούγιας, τα ντοματίνια και την κάππαρη, και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Πασπαλίζουμε το φαγητό μας με τη ρίγανη ή τον βασιλικό και σερβίρουμε με ταλιατέλες. Καλή επιτυχία!
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|