Κοτόπουλο με ανανά

4 μπούτια Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας

1 κουτί ανανά σε χύμο (350 γραμμ.)
1 σκελίδα σκόρδο

2 κρεμμύδια

3 χρωματιστές πιπεριές
2-3 κ.σ. κέτσαπ

3 κ.σ. σόγια σος
Πιπέρι
Λίγο ξίδι
1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου γκαζόζα
Κοτόπουλο με ανανά

 

Πλένουμε τα μπούτια και τα βάζουμε σε μια γάστρα ή σε άλλο σκεύος φούρνου με καπάκι (π.χ. πιρέξ). Ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την κέτσαπ, τη σόγια σος, το πιπέρι, το ξίδι και το αναψυκτικό. Τα μαρινάρουμε έτσι στη γάστρα για περίπου 1 ώρα ή, αν προτιμάμε, απο το βράδυ. Προσθέτουμε τον χυμό ανανά και στρώνουμε τις φέτες του ανανά πάνω από το κοτόπουλο, καλύπτοντάς το. Φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα, τα πρώτα 20 λεπτά με τη γάστρα ανοιχτή, μετά σκεπάζουμε. Σερβρίρουμε με ρύζι με σοταρισμένα λαχανικά. Καλή επιτυχία!

 

Ανανάς ο εξωτικόςΕίναι από τα πιο εντυπωσιακά τροπικά φρούτα! Αποτελείται από πολλά εξογκώματα σε σχήμα ρόμβου, καθένα από τα οποία είναι ο καρπός ενός και μόνο άνθους, και όλα μαζί σχηματίζουν τον ανανά. Είναι φρούτο ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς η γλυκιά και όξινη γεύση του προσθέτει κάτι ιδιαίτερο τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.

Με προέλευση από τη Νότια και την Κεντρική Αμερική, ο ανανάς καλλιεργούνταν αιώνες προτού τον ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος, το 1493. Εντυπωσιάστηκε τόσο από την εμφάνιση και τη γεύση του φρούτου, που μετέφερε μια ποσότητα στην Ευρώπη. Επειδή ακριβώς ήταν τόσο σπάνιο φρούτο, έγινε σύμβολο της φιλοξενίας. Οι πρώτοι ανανάδες που ωρίμασαν σε θερμοκήπιο παρουσιάσηκαν στον βασιλιά της Γαλλίας, το πάθος του για το συγκεκριμένο φρούτο το έκανε ακόμα πιο πολύτιμο.

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και έχει περίπου 46 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που βοηθάει την πέψη, ενώ παράλληλα διαλύει τις πρωτεΐνες, για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να μαλακώσει κρέας σε μαρινάδες.