Παραδοσιακό κοτόπουλο με χυλοπίτες
Πλένουμε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε. Ροδοκοκκινίζουμε σε κατσαρόλα όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου με το μισό βούτυρο και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε ξανά τις μερίδες του κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι, τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη, την κανέλα και τα γαρίφαλα, ρίχνουμε λίγο νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε προσεκτικά τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια πιατέλα, προσθέτουμε 4 ποτήρια ζεστό νερό και ρίχνουμε τις χυλοπίτες. Τις αφήνουμε να βράσουν, ώσπου ν' απορροφήσουν το ζουμί τους χωρίς να χυλώσουν και σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι Άρτας. Καλή επιτυχία!
Χυλοπίτες οι παραδοσιακές!Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται αλεύρι, αβγά, γάλα και αλάτι. Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, έπειτα κόβεται σε λωρίδες και στη συνέχεια σε πολύ μικρά τετράγωνα. Η διαδικασία αυτή στο παρελθόν γινόταν στο χέρι, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές. Οι χυλοπίτες απλώνονται για ορισμένες μέρες σε καθαρά σεντόνια, μακριά από σκόνες και έντομα, για να στεγνώσουν και να ξεραθούν τελείως. Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, είτε ως σούπα είτε με κοτόπουλο κ.ά. Σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου ονομάζονται και «τουτουμάκια».
Παραδοσιακά, το πιάτο αυτό, που το συναντάμε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Πελοποννήσου και του Ιονίου, φτιάχνεται με κόκορα «αλανιάρη», αλλά γίνεται εξίσου νόστιμο με ένα καλής ποιότητας κοτόπουλο. Ανάλογα με την περιοχή διαφέρουν τα ζυμαρικά (χοντρά χειροποίητα μακαρόνια ή χυλοπίτες) ή τα μπαχαρικά που νοστιμίζουν την κόκκινη σάλτσα.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|