Κοτόπουλο Κιέβου

4 φιλέτα στήθος Κοτόπουλο Ανέζας Άρτας
1/2 φλιτζάνι βούτυρο τύπου Κερκύρας
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
10 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
1 αβγό χτυπημένο
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Κοτόπουλο Κιέβου

Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το βούτυρο με το σκόρδο και τον βασιλικό. Στρώνουμε το μείγμα μας σε πλαστική μεμβράνη, το τυλίγουμε σφικτά και το βάζουμε στην κατάψυξη για μία ώρα να παγώσει. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλέτα μας. Τα χαράσσουμε κατά μήκος, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια εσωτερική θήκη («τσέπη»). Βγάζουμε το αρωματισμένο βούτυρο από την κατάψυξη, κόβουμε σε φέτες και βάζουμε μια-δυο στο εσωτερικό κάθε φιλέτου. Κλείνουμε τα φιλέτα με οδοντογλυφίδες. Αλατοπιπερώνουμε. Πανάρουμε τα φιλέτα μας περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και στο τέλος από τη φρυγανιά. Τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο να σταθούν. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε τα φιλέτα μας και από τις δύο πλευρές ώσπου να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με σπιτικό πουρέ πατάτας. Καλή επιτυχία!

 

Σύμφωνα με τη wikipedia, το Κοτόπουλο Κιέβου δεν έλκει την καταγωγή του από την Ουκρανία, όπως δηλώνει η ονομασία του. Σύμφωνα με τον Ρώσο συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής και διπλωμάτη William Pokhlyobkin, το διάσημο πιάτο είναι ρωσικής προέλευσης και ξεκίνησε την πορεία του στις κουζίνες του κόσμου από τα εστιατόρια της Αγίας Πετρούπολης στις αρχές του 20ού αιώνα ως «kotlety Novomikhailovskie».