Για μεγαλύτερη διατήρηση του κοτόπουλου...

«Για πόσο διατηρείται στην κατάψυξη το κοτόπουλο που αγόρασα;»

Όλοι γνωρίζουμε πως το ιδανικό είναι να τρώμε πάντα τα φρεσκότερα, άρα και τα ποιοτικά καλύτερα τρόφιμα, γεγονός που σημαίνει πως θα έπρεπε να έχουμε την «πολυτέλεια» να τα προμηθευόμαστε και να τα μαγειρεύουμε σε καθημερινή βάση. Aυτό όμως, με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, δεν είναι πάντα εφικτό...

 

Έτσι, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να διατηρούμε τα τρόφιμα που ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε, μεταξύ αυτών και τα προϊόντα κοτόπουλου, φρέσκα και εύγευστα, ακόμα και μετά από 3 ή 4 ημέρες. Ακολουθούν συμβουλές σχετικές με τη συντήρηση του κοτόπουλου!   

Μαγειρεμένα φαγητά με κοτόπουλο

Tο ιδανικό είναι να τρώμε μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό κάθε μέρα και όχι μόνο το Σαββατοκύριακο, που έχουμε χρόνο για να ασχοληθούμε με την κουζίνα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες λύσεις ώστε να μη χρειάζεται να μαγειρεύουμε κάθε μέρα, αλλά να διατηρούμε τα φαγητά μας στη συντήρηση ή στην κατάψυξη του ψυγείου μας για λίγες μέρες. Αρχικώς πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όταν τα φυλάμε στην ψύξη ή στην κατάψυξη, πρέπει να είναι κλεισμένα μέσα σε σκεύη, κατά προτίμηση γυάλινα (το γυαλί είναι το πιο σταθερό υλικό), ώστε να μην παίρνουν μυρωδιές και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα (κυρίως νωπά).

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι πολύ ανθεκτικό όταν συντηρείται στο ψυγείο. Oπότε, μια καλή λύση είναι να φτιάχνουμε το κρέας του ψητό ή τηγανητό (π.χ. μπιφτέκια ή στήθος κοτόπουλου) ή μαγειρεμένο (π.χ. κοτόπουλο κοκκινιστό ή λεμονάτο) και να το κρατάμε τρεις μέρες στη συντήρηση ή μέχρι ένα μήνα στην κατάψυξη και όταν θέλουμε να το φάμε να το ξεπαγώνουμε, να τα ζεσταίνουμε και τότε να μαγειρεύουμε αυτό με το οποίο θα τα συνοδέψουμε (π.χ. ρύζι, λαχανικά, πατάτες, μακαρόνια).

Όταν μαγειρεύουμε το κοτόπουλό μας μαζί με υλικά όπως το γάλα, τα αβγά, τα τυριά και η κρέμα γάλακτος δεν κρατάνε για περισσότερες από δύο ημέρες στη συντήρηση και μία εβδομάδα στην κατάψυξη, αφού τα γαλακτοκομικά «κόβουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το μαγείρεμά τους, επηρεάζοντας και τη βασική ύλη του φαγητού. 

OTAN AΠOΨYXOYME TPOΦIMA: Όταν θέλουμε να ξεπαγώσουμε για να μαγειρέψουμε ή να φάμε τα τρόφιμα που έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη, δεν πρέπει να τα βγάζουμε εκτός ψυγείου, αλλά να τα αφήνουμε στη συντήρηση για να ξεπαγώσουν σιγά σιγά (π.χ. μία ολόκληρη νύχτα). Έτσι, αποφεύγουμε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που μπορεί να επιφέρουν αλλοιώσεις στην υφή των τροφίμων.

Το κρέας κοτόπουλου που αγοράζουμε είναι είτε τυλιγμένο σε ένα ειδικό χαρτί (π.χ. το νωπό ολόκληρο κοτόπουλο τυλίγεται σε χαρτί που εσωτερικά έχει ζελατίνα) είτε κλεισμένο σε αεροστεγή συσκευασία. Mέσα στο ψυγείο όμως το κοτόπουλο δεν πρέπει να μένει τυλιγμένο, επειδή έτσι δεν αερίζεται και δεν ψύχεται επαρκώς, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να το βάζουμε σε ένα ανοιχτό σκεύος (σκεπασμένο με πιάτο), χωρίς όμως να ακουμπάει σε άλλα τρόφιμα. Tο νωπό κοτόπουλο (χωρίς εντόσθια, αφού έτσι αερίζεται και ψύχεται καλύτερα) μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση του ψυγείου μας μέχρι 48 ώρες, ενώ αυτό που έχει και εντόσθια δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για περισσότερες από 24 ώρες. Aν, πάλι, θέλουμε να το καταψύξουμε, πρέπει πρώτα να του αφαιρέσουμε τα εντόσθια, να το πλύνουμε και να το στεγνώσουμε καλά. Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί, εφόσον δεν ξεπαγώσει (π.χ. σε διακοπή ρεύματος), για αρκετούς μήνες. Aν αλλοιωθεί θα το καταλάβουμε αφού:

  • Θα αποκτήσει άσχημη μυρωδιά.
  • Το κρέας του δεν θα είναι σφριγηλό και σκληρό.
  • Τα εντόσθια, αν έχει, θα αλλοιωθούν.
  • Θα είναι καλυμμένο από μια κολλώδη ουσία (σαν γλίτσα).
  • Τα κόκαλά του και τα σημεία γύρω από αυτά θα αποκτήσουν σκουρότερο χρώμα από το φυσιολογικό.

Πηγή: περιοδικό «Vita», τ. Φεβρουαρίου 2003 | Συντάκτρια: Ά. Δάλλα